PROPOSTA DAVANT LA MASSIFICACIÓ DELS CENTRES EDUCATIUS DE SALT

Novament tractem el tema de les escoles al poble, ja que creiem que és un tema de vital importància a afrontar com més aviat millor. A continuació publiquem la proposta que es va presentar al Consell Escolar Municipal del passat 25 de febrer.


Els centres educatius es van massificant cada vegada més: s’augmenten ràtios, línies, bonys i fins i tot tenim alguna escola dins del terreny d’una altra. No cal dir que aquesta situació dificulta moltíssim l’objectiu d’una escola de qualitat a Salt. Si a més hi afegim les característiques socials del nostre municipi, es fa més evident que no només hauríem de situar-nos en unes xifres normals sinó que seria necessari tenir unes ràtios inferiors per poder donar una millor resposta a les necessitats educatives del nostre alumnat.

En aquest sentit proposem convocar una reunió de la comissió mixta interdepartamental Ajuntament-Generalitat per tractar les solucions a aquesta situació i adoptar compromisos per ambdues parts:

Per part de l’Ajuntament:

1-Comprometre’s a posar terrenys a disposició del Departament d’Educació per ubicar-hi els centres educatius que necessitem.

Per una banda seria convenient intentar posar aquests terrenys buscant un bon repartiment geogràfic dins del municipi. Per exemple: millor un barri que no hi hagi cap escola pública que posar-ne dos o tres de costat.
Per altra banda seria convenient que algun d’aquests terrenys fos a la zona on és més necessari per qüestions de proximitat amb la demanda de places.

1.a- Proposem iniciar els tràmits urbanístics necessaris per posar a disposició el terreny ubicat al Barri Vell entre els carrers Lluís Moreno i Salvat Papasseit. Aquesta proposta ja va ser avalada en el seu moment per l’AAVV de Barri Vell, l’AMPA de l’Escola El Gegant del Rec quan demanava la ubicació al Barri Vell i el mateix delegat territorial d’educació.

1.b-Proposem iniciar els tràmits per posar a disposició el terreny ubicat al Mas Masó entre l’Avinguda Alfons Moré i el carrer Doctor Castany. És en aquest barri on s’observa un dèficit més gran. No només pot donar resposta a la ubicació definitiva de l’Escola Les Arrels sinó que cal pensar que hi ha projectats més de 700 habitatges i encara no hi viu pràcticament ningú. És a dir, que la previsió de la demanda és molt gran.


Per part de la Generalitat:

1-D’entrada tenir en especial consideració la realitat especial de Salt i per tant de la necessitat d’abocar-hi esforços, que no sempre han de ser econòmics.

2-Facilitar i agilitzar els tràmits urbanístics necessaris perquè els terrenys proposats compleixin les condicions per ubicar-hi els centres educatius.

3- Pel que fa al Departament d’Educació: comprometre’s a crear, dotar i traslladar (en el cas de l’Escola Les Arrels) els centres en la major brevetat possible quan tingui els terrenys.

4- Pel que fa al Departament d’Interior: anul·lar el conveni de cessió del terreny del Mas Masó per a la comissaria regional de Girona dels Mossos d’Esquadra. Des de la conselleria ja s’ha manifestat que no es construirà la comissaria i des de Salt ens aniria millor una comissaria compartida pel poble. Tots plegats ens estalviaríem costos i podríem disposar d’aquest sòl públic pels tràmits urbanístics que es necessiten. A partir d’aquí, posar-lo així a disposició del Departament d’Educació.



Una educació de qualitat a Salt és una qüestió que afecta a diferents fronts, però aquesta és una qüestió bàsica, prèvia, per començar a posar fil a l’agulla amb el compromís de totes les administracions.


Salt, 25 de febrer de 2011